20-03-2019, 17:52
(16-03-2019, 19:36 )Jacek napisał(a): Mój ZK zlikwidowano zostałem przeniesiony do innej jednostki (jako jeden z setek funkcjonariuszy w kraju) teraz dowiaduje się że chcą zabrać mi zabrać świadczenia wynikające z ustawy. My grupą idziemy do sądu. Proszę piszcie o podobnych przypadkach- jest nas naprawdę dużo.
Witam. Ludzie nie dajcie robić z siebie wariatów odnośnie równoważnika za brak mieszkania należnego dla osób przeniesionych z urzędu do pełnienia służby do innej miejscowości i składajcie sprawy do sądów. Ustawa wskazuje, kiedy się należy a nie jakieś wywody w formie pisma i na podstawie tego wydawane są pochopnie decyzje niezgodnie z ustanowionym prawem. Zabieranie równoważników za brak mieszkania Funkcjonariuszom przeniesionym z urzędu do pełnienia służby do innej miejscowości jest łamaniem praw ustawowych. Gdyby uznać wbrew ustawie że art. 178 ust. 2 odnosi się do art 178 ust.1 to po pierwsze ust. 2 jest niepotrzebny a po drugie ust. 1 zawiera dwa podpunkty i dlaczego w takim wypadku dyskryminuje się osoby z miejscowości pobliskiej a nie dyskryminuje się osób, którzy otrzymali pomoc mieszkaniową. Czyli tym przeniesionym dalej np do OISW, CZSW nie zabierzemy mimo że otrzymali pomoc a tym na miejscu zabrać ponieważ miejscowość pobliska. Następna sprawa czy Ustawa o Służbie Więziennej zmieniła się w tej kwestii na przełomie tego roku. Nic nie czytałem w tym względzie. Czyli idąc dalej. Przez lata obowiązywała i nagle przestała obowiązywać. Czyli co z równoważnikiem który brano przez lata. Wnioski wysuwają się same. Funkcjonariusz, którego stosunek służbowy ulega zmianie, poprzez przeniesienie z urzędu do pełnienia służby do innej miejscowości, nabywa prawo do równoważnika z tytułu braku lokalu. Prawo do równoważnika istnieje również, gdy Funkcjonariusz zajmuje lokal w dotychczasowym miejscu pełnienia służby, a do nowego miejsca pełnienia służby dojeżdża. Równoważnik przysługuje do czasu, gdy Funkcjonariusz w nowym miejscu pełnienia służby nie otrzyma pomocy finansowej na uzyskanie lokalu lub nie przydzieli się mu lokalu mieszkalnego, bądź kwatery tymczasowej. Bez znaczenia dla posiadania prawa do równoważnika w przypadku Funkcjonariuszy przeniesionych z urzędu, jest okoliczność otrzymania pomocy finansowej lub przydział mieszkania w starym miejscu pełnienia służby. Prawo to ma być zachowane również wówczas, gdy dotychczasowe miejsce pełnienia służby stanowi miejscowość pobliską. Równoważnika nie otrzyma jednakże Funkcjonariusz, który jest przeniesiony w obrębie miejscowości pełnia służby.