21-02-2019, 7:53
(20-02-2019, 9:31 )oddziałowy1 napisał(a): Zastanawia mnie kwestia co się dzieje z pieniędzmi po f-ach którzy odchodzą na emke. Kiedyś było tak że oddziałowy awansował na st. oddziałowego w miejsce f-sza odchodzącego, a na miejsce oddziałowego awansował st. strażnik itd. Dziś tego nie ma, przynajmniej w okręgu śląskim. Pieniądze zabiera okręg, ale co się z nimi dzieje? kto je przygarnia i na co idą? Gdyby te awanse były na bieżąco realizowane nie byłoby problemu, a przecież nie rodzi to żadnych skutków finansowych. Problem cyklicznie powraca co jakiś czas i nie dziwi mnie potem sytuacja że jak pojawiają się jakieś środki to zamiast ruszyć w końcu dodatki to CZ nadrabia zaległości które sam wytworzył, f-sze nie są niczemu winnym, może należałoby się zająć tą kwestią i ją w końcu rozwiązać.
Kolego ale o czym my mówimy - zmieniamy dział na inny np kwaterunek czy penit bo zwolniło się miejsce, gdyż f-sz przeszedł do innej jednostki w której musiał być etat, mało tego jest stanowisko takie jakie miał w poprzedniej jednostce, a ja zamiast dostać stanowisko na którym pracuje dostaje referenta czy młodszego wychowawce. Czy tak powinno być? to samo w ochronie - na oddziałach pełnią służbę strażnicy czy st strażnicy bez kursu nie wspomnę o stanowisku oddziałowego. W moim przypadku była to tak, że było stanowisko z grupy zaszeregowania 7, nikt go nigdzie nie zabrał poza okręgiem a ja dostałem 4 grupę - gdzie jest ta różnica? w okręgu? z tego co wiem to tylko Śląsk tak robi - może się ktoś tym zainteresuje???