(02-10-2025, 16:35 )anielica2010 napisał(a):
(29-09-2025, 19:25 )Krycha1 napisał(a): Czy związki zrobią coś wkońcu dla cywili !! Czy tylko jesteśmy potrzebni do płacenia składek ?

Może Administrator znajdzie chwilę aby udzielić jakiejkolwiek odpowiedzi???

Pracownicy cywilni mają otrzymać dodatkowe środki finansowe jeszcze w tym roku.
Odpowiedz
(29-09-2025, 19:25 )Krycha1 napisał(a): Czy związki zrobią coś wkońcu dla cywili !! Czy tylko jesteśmy potrzebni do płacenia składek ?

Może Administrator znajdzie chwilę aby udzielić jakiejkolwiek odpowiedzi???
Odpowiedz
Panie Adminie kiedy bedzie informacja jak zostały rozpatrzone nasze postulaty? Uwagi do projektu? Bo narazie cisza, która wprowadza niepokój.
Odpowiedz
Kiedy ta mieszkaniówka będzie ? Miała być w lipcu a już październik i jakoś nie widać. Zawsze jesteśmy na samym końcu i zawsze dostajemy najmniej. Zawsze CZSW i ministerstwo sprawiedliwości nas wydymają
Odpowiedz
(27-09-2025, 20:58 )Człowiek z lasu napisał(a):
(27-09-2025, 9:07 )Klawisz@ napisał(a):
(26-09-2025, 19:51 )Człowiek z lasu napisał(a): Panie adminie a przyszło roczna podwyżka na poziomie 3% będzie tak w ramach modernizacji sw?

czy związki zawalczą o większą kwotę? czy nie ma takiej opcji?
czy związki mogą się zwrócić z zapytaniem o nagrodę w grudniu?

Tobie to wiecznie mało,  dopiero jest koniec września a ten już myśli o nagrodzie w grudniu.. popracuj trochę jeszcze a nie tylko pieniądze i pieniądze.. żebyś taki ambitny był do roboty , a nie tylko nagrody w głowie.

Ambitny to ja juz zaczolem byc jak minęło 15 lat :-) także teraz juz tylko rutyna bo wcześniej to nie było ambicji,rozbawiłes mnie kolego. 
Hehe dobre, panie Adminie Pan Czesław ze statku schodzi? Chyba w niezbyt dobrym momencie? Nic nie ugrane pewnego i nas opuszcza? No chyba, ze juz Pan Przewodniczący cos wie i sa to dobre informacje.
W końcu odszedł. Wielu już nie mogło się doczekać.
Odpowiedz

W zadanym pytaniu padła odpowiedz niestety.
Odpowiedz
(27-09-2025, 15:16 )eeedek4 napisał(a): O ile pamietam to sprawa i glosowanie naszej mieszkaniówki miało się odbyć do końca III kwartału.Kwartał się kończy a tu cisza?! Znowu trzeba będzie się upominać lada dzień o swoje!!!
Na razie to do jutra chyba są jeszcze konsultacje naszej mieszkaniówki więc co najmniej myślę że jeszcze z dwa miesiące
Odpowiedz
(27-09-2025, 16:01 )Jacek Jacek napisał(a):
(26-09-2025, 19:51 )Człowiek z lasu napisał(a): Panie adminie a przyszło roczna podwyżka na poziomie 3% będzie tak w ramach modernizacji sw?

Tobie to wiecznie mało,  dopiero jest koniec września a ten już myśli o nagrodzie w grudniu.. popracuj trochę jeszcze a nie tylko pieniądze i pieniądze.. żebyś taki ambitny był do roboty , a nie tylko nagrody w głowie.

Nie wiecznie mało tylko ma rację bo patrząc na to wszystko w jakim tempie i terminie mamy co kolwiek na koncie to albo pracujesz max 2 lata albo nie masz bladego pojęcia co się w służbie dzieje. Zobaczymy jak będzie grudzień jaki mądrala będziesz i będziesz się dopominać kiedy karpiowe.. i styczeń kiedy podwyżki? Przypomnę to tobie ciekawe co wtedy będziesz pisać.

Pracuje 12 lat , więc wiem jak jest . Zawsze z opóźnieniem ale wypłacone. Ostatnio dostaliśmy wcześniej za nadgodziny , więc czasami im się uda. 
Ja się nie dopominam , po prostu czekam aż będzie.  A czy wypłaca 10 czy 22 to mało ważne. No podwyżki będą w przyszłym roku kosmiczne , więc też poczekam do lipca i zapłacą z wyrównaniem,  będzie więcejSmile Ty i tak nie masz na to wpływu więc po co się nakręcasz?
Odpowiedz
Czy związki zrobią coś wkońcu dla cywili !! Czy tylko jesteśmy potrzebni do płacenia składek ?
Odpowiedz
Uprzedzam was moi drodzy przed zdziwieniem które może zarysować się na waszych twarzach gdy 1 października spojrzycie na przelew z wypłatą. Takie zdziwienie mieli już niektórzy we wrześniu. To będzie efekt drugiego progu podatkowego. Z 12% wchodzimy w 32% od nadwyżki 120 000 zł brutto. Taaak BRUTTO nie netto. Rząd zapowiedział, że progu nie podniesie do 2027. Ci co mają intercyzę i nie są w związku małżeńskim odczują brak kilku tysięcy do końca roku. Ci w małżeństwach mogą rozliczyć się wspólnie jeśli małżonek nie wpada w drugi próg bo mogą zaoszczędzić.
Odpowiedz
Dla tych co mają slabą pamięć. Trzeba sobie przypomnieć 2007- 2015 i wszystko jasne. A jakby było mało to obejrzeć film ministry i to co mówi , a to co mamy na dzień dzisiejszy. I tak już zostanie na nie wiadomo ile. No papa.
Odpowiedz
(27-09-2025, 7:27 )Slavus napisał(a):
(25-09-2025, 5:05 )szfager napisał(a):
(23-09-2025, 15:06 )Slavus napisał(a):
(22-09-2025, 19:09 )kinderka napisał(a): Jaka jest szansa, że wprowadzą system 2 na 2 (2 dni w pracy i 2 wolne) np. na spacerach?

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki system wprowadził w swojej jednostce właściwy dyrektor. System 2 na 2 nie różni się niczym od systemu 1 na 1 i jest jak najbardziej możliwy, gdyby tylko dyrektorzy nie obstawali twardo i zresztą niewłaściwie, że nie ma takiego systemu 2 na 2. Idąc tym tokiem myślenia, nie ma też systemu 1 na 1. Ustawa o SW odnosi się tylko i wylacznie do systemu wielomianowego typowego dla zachowania ciągłości, czyli w naszym przypadku 4-zmianowego i tłumaczenie, jakie już słyszałem, że po 12 godzinach ma być 24 wolne jest jak najbardziej nietrafione, a wręcz świadczy o niewiedzy kierującego jednostką penitencjarną. Każdy system zmianowy inny niż dzień - nocka - 2dni wolne powinien być traktowany jak system równoważny, jak jest w kodeksie pracy i z powodzeniem może to być 1 na 1, 2 na 2, 3 na 3 a nawet 6 na 6, zasada jest taka, że liczba dni pracy ma być równoważna z liczbą dni wolnych i po 12 godzinach zapewniony odpoczynek co najmniej 11,5 godz. - koniec kropka. Pytanie raczej powinno brzmieć, jak danego dyrektora do tego przekonać, może warto mu podsunąć kodeks pracy i ustawę o SW, aby doczytał? A może po prostu im się nie chce?
Halo, system równoważny dotyczy godzin, a nie dni- jak masz w jednym dniu 12 godzin i to jest max to w kolejnym 4 tak żeby wyszło średnio 40h w tygodniu.

Tak, masz rację, dotyczy godzin (źle to opisałem), a co za tym idzie, również dni i nie zmienia to faktu, że system dwuzmianowy 12godzinny jest z założenia systemem równoważnym i jest systemem elastycznym. Nigdzie nie jest wprost stwierdzone, że ma być tylko 1 na 1. Kwestia średniego czasu 40godz tygodniowo i tak nie jest zachowana w służbie, bo siłą rzeczy musielibyśmy mieć czas zrównoważony co najmniej jedną służbą 8godzinną co 2 tygodnie, wtedy średnia tygodniowa wyniosłaby faktycznie 40godzin, w tym podobny układ, jak choćby 2 na 2 jest identyczny, jeśli chodzi o ilość godzin. W systemie takim ułożenie odpowiedniego grafika pozostaje w gestii pracodawcy i jak powiedziałem, nie jest sztywno określony ustawowo. Tyle w temacie

Kiedyś tak robiłem. Dwa dni po 12h i dwa dni wolne
Odpowiedz

Ambitny to ja juz zaczolem byc jak minęło 15 lat :-) także teraz juz tylko rutyna bo wcześniej to nie było ambicji,rozbawiłes mnie kolego. 
Hehe dobre, panie Adminie Pan Czesław ze statku schodzi? Chyba w niezbyt dobrym momencie? Nic nie ugrane pewnego i nas opuszcza? No chyba, ze juz Pan Przewodniczący cos wie i sa to dobre informacje.
Odpowiedz

Nie wiecznie mało tylko ma rację bo patrząc na to wszystko w jakim tempie i terminie mamy co kolwiek na koncie to albo pracujesz max 2 lata albo nie masz bladego pojęcia co się w służbie dzieje. Zobaczymy jak będzie grudzień jaki mądrala będziesz i będziesz się dopominać kiedy karpiowe.. i styczeń kiedy podwyżki? Przypomnę to tobie ciekawe co wtedy będziesz pisać.
Odpowiedz
O ile pamietam to sprawa i glosowanie naszej mieszkaniówki miało się odbyć do końca III kwartału.Kwartał się kończy a tu cisza?! Znowu trzeba będzie się upominać lada dzień o swoje!!!
Odpowiedz

Odpowiedz
(25-09-2025, 5:05 )szfager napisał(a):
(22-09-2025, 19:09 )kinderka napisał(a): Jaka jest szansa, że wprowadzą system 2 na 2 (2 dni w pracy i 2 wolne) np. na spacerach?

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki system wprowadził w swojej jednostce właściwy dyrektor. System 2 na 2 nie różni się niczym od systemu 1 na 1 i jest jak najbardziej możliwy, gdyby tylko dyrektorzy nie obstawali twardo i zresztą niewłaściwie, że nie ma takiego systemu 2 na 2. Idąc tym tokiem myślenia, nie ma też systemu 1 na 1. Ustawa o SW odnosi się tylko i wylacznie do systemu wielomianowego typowego dla zachowania ciągłości, czyli w naszym przypadku 4-zmianowego i tłumaczenie, jakie już słyszałem, że po 12 godzinach ma być 24 wolne jest jak najbardziej nietrafione, a wręcz świadczy o niewiedzy kierującego jednostką penitencjarną. Każdy system zmianowy inny niż dzień - nocka - 2dni wolne powinien być traktowany jak system równoważny, jak jest w kodeksie pracy i z powodzeniem może to być 1 na 1, 2 na 2, 3 na 3 a nawet 6 na 6, zasada jest taka, że liczba dni pracy ma być równoważna z liczbą dni wolnych i po 12 godzinach zapewniony odpoczynek co najmniej 11,5 godz. - koniec kropka. Pytanie raczej powinno brzmieć, jak danego dyrektora do tego przekonać, może warto mu podsunąć kodeks pracy i ustawę o SW, aby doczytał? A może po prostu im się nie chce?
Halo, system równoważny dotyczy godzin, a nie dni- jak masz w jednym dniu 12 godzin i to jest max to w kolejnym 4 tak żeby wyszło średnio 40h w tygodniu.

Tak, masz rację, dotyczy godzin (źle to opisałem), a co za tym idzie, również dni i nie zmienia to faktu, że system dwuzmianowy 12godzinny jest z założenia systemem równoważnym i jest systemem elastycznym. Nigdzie nie jest wprost stwierdzone, że ma być tylko 1 na 1. Kwestia średniego czasu 40godz tygodniowo i tak nie jest zachowana w służbie, bo siłą rzeczy musielibyśmy mieć czas zrównoważony co najmniej jedną służbą 8godzinną co 2 tygodnie, wtedy średnia tygodniowa wyniosłaby faktycznie 40godzin, w tym podobny układ, jak choćby 2 na 2 jest identyczny, jeśli chodzi o ilość godzin. W systemie takim ułożenie odpowiedniego grafika pozostaje w gestii pracodawcy i jak powiedziałem, nie jest sztywno określony ustawowo. Tyle w temacie
Odpowiedz
Panie adminie a przyszło roczna podwyżka na poziomie 3% będzie tak w ramach modernizacji sw?

Odpowiedz

Proste, piszesz notatkę w formie prośby do dyrektora o dobrowolną zmianę systemu służby na 2/2 w danym okresie rozliczeniowym ( wraz z drugim f-szem z którym się zmieniasz) i powinno być po sprawie, takie rozwiązania funkcjonują w jednostkach na różnych posterunkach.
Odpowiedz

Odpowiedz
(23-09-2025, 22:11 )anielica2010 napisał(a):
(22-09-2025, 22:56 )Cywil87 napisał(a):
(20-09-2025, 17:55 )nietakamllodafszka napisał(a):
(20-09-2025, 8:51 )Jacek Jacek napisał(a): Ja tam nie chcę być zbytnio przewidujący ale jak tak załatwiają mieszkaniówke gdzie i tak robią co chcą i gdzie wogule już powinna ona funkcjonować to jestem ciekaw jak będą wyglądać nagrody w grudniu które już powinny być mnie więcej ustalone pamiętajmy za chwilę październik halo. A już nie wspomnę o podwyżkach od stycznia które jak co roku od dwóch lat od czasów wspaniałej KOALICJI wypłacane są w maju i to dopiero po wielu groźbach. Ludzie czy ci co tak byli za PO przejrzeli na oczy. Dalej niech mnie ktoś z was skomentuje. I nadmienie nie jestem ani za PO ani za PIS.
Panie administratorze czy już coś wiadomo co do tekstu do góry? Nagrody podwyżki i oczywiście mieszkaniówka?

Nagrody masz wypłacane już teraz w formie dodatku czasowego. Bo to są właśnie te pieniądze z grudnia... Także nagrody na święta będą liche... 

Podwyżka na przyszły rok ustalona w budżecie - ok 150zl netto.

Uśmiechamy się!
To w takim razie co z cywilami ? My czasowych nie mamy?? Administratorze? Jak to jest ??

Jak zwykle nic.Zero działań i decyzji dotyczących pracowników cywilnych.
Teraz na tapecie jest mieszkaniówka.
Pracownicy są niestety jak zawsze pomijani.
Czas było przywyknąć...

No i to są nasze związki właśnie... Co tu dużo mówić...
Odpowiedz
(22-09-2025, 22:56 )Cywil87 napisał(a):
(20-09-2025, 8:51 )Jacek Jacek napisał(a): Ja tam nie chcę być zbytnio przewidujący ale jak tak załatwiają mieszkaniówke gdzie i tak robią co chcą i gdzie wogule już powinna ona funkcjonować to jestem ciekaw jak będą wyglądać nagrody w grudniu które już powinny być mnie więcej ustalone pamiętajmy za chwilę październik halo. A już nie wspomnę o podwyżkach od stycznia które jak co roku od dwóch lat od czasów wspaniałej KOALICJI wypłacane są w maju i to dopiero po wielu groźbach. Ludzie czy ci co tak byli za PO przejrzeli na oczy. Dalej niech mnie ktoś z was skomentuje. I nadmienie nie jestem ani za PO ani za PIS.
Panie administratorze czy już coś wiadomo co do tekstu do góry? Nagrody podwyżki i oczywiście mieszkaniówka?

Nagrody masz wypłacane już teraz w formie dodatku czasowego. Bo to są właśnie te pieniądze z grudnia... Także nagrody na święta będą liche... 

Uśmiechamy się!
To w takim razie co z cywilami ? My czasowych nie mamy?? Administratorze? Jak to jest ??

Jak zwykle nic.Zero działań i decyzji dotyczących pracowników cywilnych.
Teraz na tapecie jest mieszkaniówka.
Pracownicy są niestety jak zawsze pomijani.
Czas było przywyknąć...
Odpowiedz

Odpowiedz

Uśmiechamy się!
Odpowiedz
Jaka jest szansa, że wprowadzą system 2 na 2 (2 dni w pracy i 2 wolne) np. na spacerach?
Odpowiedz
Najważniejsze że będzie mieszkaniowka czy inne zgredosskie dodatki po 1500 czy 2500 a jak na eme to bieda. Uśmiechajmy się nadal w tym cyrku.

Przecież  o to w tym wszystkim chodzi. Robią wszystko  żeby nie opłacało Ci się iść na emeryturę. Osobiście uważam , że nie powinniśmy iść w tą stronę  jako służba bo jest to działanie krótkowzroczne dla fszy. Mydlenie oczu dodatkami. Dla tych, którzy mają bliżej niż dalej jest to myślę jasne, a młodym powiem tak - nie obejrzycie się, a sami będziecie się zaraz zbierać na emkę więc nie pozwalajmy sobie na takie "podwyżki"....
Odpowiedz
Panie adminie a przyszło roczna podwyżka na poziomie 3% bedzie tak w ramach modernizacji sw?
Odpowiedz
(21-09-2025, 13:43 )dark napisał(a): Jeszcze ze dwa lub trzy lata i uposażenie stałe wynosić będzie niewielki procent podstawy wymiaru do obliczenia emerytury!
Najważniejsze że będzie mieszkaniowka czy inne zgredosskie dodatki po 1500 czy 2500 a jak na eme to bieda. Uśmiechajmy się nadal w tym cyrku.
Odpowiedz
Jeszcze ze dwa lub trzy lata i uposażenie stałe wynosić będzie niewielki procent podstawy wymiaru do obliczenia emerytury!
Odpowiedz
(18-09-2025, 19:10 )orkidez napisał(a):
(18-09-2025, 5:27 )Człowiek z lasu napisał(a):
(16-09-2025, 13:50 )orkidez napisał(a): A co z funkcjonariuszami przeniesionymi z urzędu ? Z miasta na wieś . Do roboty dalej i w plecy 300 zł ?

Zajrzyj do DF niech ci dadzą taki druczek z pustymi kratkami, w nie wpisujesz X w dniu w którym jesteś obecny w służbie i juz nie będziesz w plecy te 300 zl w skali miesiąca, zwrot kosztów dojazdu, skoro piszesz, ze zostałeś przeniesiony z urzędu.
Zastanów się o czym ty piszesz to dwie różne sprawy.

Nad czym sie zastanawiac? Widze tutaj tylko jeden wątek poruszony a mianowicie przeniesienie z urzędu, gdzie tutaj jest poruszona,, druga różna sprawa,,?
Odpowiedz

Uśmiechamy się!
Odpowiedz
(18-09-2025, 11:09 )anton napisał(a): Jak będzie wyglądał zwrot pobranego podatku dochodowego od kwoty dofinansowania na zakup mieszkania? W moim przypadku to kwota 10 000 zł

Tam nikt nie myśli o tym jak ci coś dać, nam dac a jedynie zabrać
Odpowiedz
Ja tam nie chcę być zbytnio przewidujący ale jak tak załatwiają mieszkaniówke gdzie i tak robią co chcą i gdzie wogule już powinna ona funkcjonować to jestem ciekaw jak będą wyglądać nagrody w grudniu które już powinny być mnie więcej ustalone pamiętajmy za chwilę październik halo. A już nie wspomnę o podwyżkach od stycznia które jak co roku od dwóch lat od czasów wspaniałej KOALICJI wypłacane są w maju i to dopiero po wielu groźbach. Ludzie czy ci co tak byli za PO przejrzeli na oczy. Dalej niech mnie ktoś z was skomentuje. I nadmienie nie jestem ani za PO ani za PIS.
Odpowiedz
(16-09-2025, 20:23 )Szef wszystkich szefów napisał(a): Panie Administratorze, proszę odnieść sie do kwestii analogicznych zasad jak w MSWiA. Niestety zasady zwrotu pomocy jie są analogiczne jak w ww.slużbach, gdyż mamy zapis cyt. Do ustalenia kwoty pomocy finansowej podlegającej zwrotowi przyjmuje się kwotę przyznanego świadczenia waloryzowanego corocznie o średnioroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych, ustalony w ustawie budżetowej, w przypadku gdy obowiązek zwrotu powstał w latach następujących po roku przyznania pomocy finansowej. Oznacza to, iż bedziemy musieli zwracać całość i to zwaloryzowaną co w perspektywie kilkunastu lat jak w moim przypadku daje dosc sporą sumę. Dlaczego nie uwzględniono warunków, ktore wypracowały inne slużby?.
To się tylko tyczy osób zwolnionych przed 15 rokiem służby
Odpowiedz
(18-09-2025, 11:09 )anton napisał(a): Jak będzie wyglądał zwrot pobranego podatku dochodowego od kwoty dofinansowania na zakup mieszkania? W moim przypadku to kwota 10 000 zł
Bierzesz co miesiąc zaświadczenie ile spłaciłes i później w rozliczeniu rocznym odpisujesz to od dochodu, minus jest taki że kiedyś oddałeś np 18% podatku a odzyskać możesz tyle ile jest teraz czyli 12%
Odpowiedz
(18-09-2025, 17:55 )Administrator napisał(a):
(18-09-2025, 8:17 )Jestemzmiasta napisał(a):
(12-09-2025, 9:47 )Jestemzmiasta napisał(a):
(11-09-2025, 18:01 )Administrator napisał(a):
(11-09-2025, 13:05 )anton napisał(a): Przecież w projekcie ustawy o SW są zmiany dotyczące zwrotu dofinasowania w postaci:
Art. 4. Funkcjonariuszowi Służby Więziennej, który otrzymał pomoc finansową na uzyskanie lokalu mieszkalnego, położonego w miejscowości pełnienia służby lub miejscowości pobliskiej, na podstawie przepisów ustawy zmienianej w art. 1, przyznaje się na jego wniosek świadczenie mieszkaniowe, o którym mowa w art. 187a ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1:
1) pomniejszone o kwotę stanowiącą 1/120 z otrzymanej pomocy finansowej za każdy miesiąc wypłaty świadczenia mieszkaniowego przez kolejne 120 miesięcy lub do dnia ustania stosunku służbowego;
2) w pełnej kwocie pod warunkiem zwrotu przez funkcjonariusza przyznanej pomocy finansowej.

Projekt z 3 września 2025 opracowany przez 

Opracowano pod względem prawnym, legislacyjnym i redakcyjnym
Zastępca Dyrektora Departamentu Legislacyjnego
Monika Walewska

Nasza propozycja jest taka, aby art. 4 pkt. 1 i 2 miał brzmienie:
„1) pomniejszone o kwotę stanowiącą 1/120 z 50% otrzymanej pomocy finansowej za każdy miesiąc wypłaty świadczenia mieszkaniowego przez kolejne 120 miesięcy lub do dnia ustania stosunku służbowego;
2) w pełnej kwocie pod warunkiem zwrotu przez funkcjonariusza 50% przyznanej pomocy finansowej.”

Panie Administratorze, a czy to prawda, że wysokość świadczenia ma być naliczana tak samo jak w MSWiA czyli dla wielu mniej korzystnie? Teraz mamy podział na miejsciwosci gminne, powiatowe, wojewódzkie i Warszawę. Słyszałem, że MSWiA chce takie coś narzucić, że kwoty będą naliczane identycznie jak u nich
Ponawiam pytanie Panie Administratorze, czy coś wiadomo w tym temacie?

Nie, nie jest to prawdą. Miasto Stołeczne Warszawa - 1800 zł. Miasta Wojewódzkie - 1500 zł. Miasta Powiatowe - 1200 zł. Pozostałe - 900 zł.
Dziękuję bardzo
Odpowiedz
Gdyby ktoś pytał to Policyjna mieszkaniówka już w sejmie i Senacie przegłosowana
Trwało to łącznie tydzień- tyle czasu potrzebował sejm i senat żeby przegłosować przepisy mieszkaniowe.
Teraz jeszcze tylko prezydent ( ale to już formalność) i mają sprawę załatwioną!!!!
Odpowiedz
(18-09-2025, 5:27 )Człowiek z lasu napisał(a):
(16-09-2025, 13:50 )orkidez napisał(a): A co z funkcjonariuszami przeniesionymi z urzędu ? Z miasta na wieś . Do roboty dalej i w plecy 300 zł ?

Zajrzyj do DF niech ci dadzą taki druczek z pustymi kratkami, w nie wpisujesz X w dniu w którym jesteś obecny w służbie i juz nie będziesz w plecy te 300 zl w skali miesiąca, zwrot kosztów dojazdu, skoro piszesz, ze zostałeś przeniesiony z urzędu.
Zastanów się o czym ty piszesz to dwie różne sprawy.
Odpowiedz
Dzień dobry. Mam pytanie. Kilka lat temu moja jednostka została zniesiona i w jej miejsce utworzono oddział zewnętrzny. Jednostka macierzysta w pobliskiej miejscowości. Osoby przeniesione z urzędu do jednostki macierzystej otrzymują zwrot kosztów dojazdu. Oddział ma zostać zniesiony po nowym roku. Kadry tłumaczą że nam zwrot kosztów nie będzie przysługiwał w związku ze zniesieniem i przeniesieniem do jednostki macierzystej. Jeśli tak to dlaczego się nie należy ?
Odpowiedz
(18-09-2025, 8:17 )Jestemzmiasta napisał(a):
(11-09-2025, 13:05 )anton napisał(a):
(11-09-2025, 8:04 )Administrator napisał(a):  

W projekcie ustawy, który trafił do nas do zaopiniowania, zapisano obowiązek zwrotu całości otrzymanego dofinansowania mieszkaniowego. Jako NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa uważamy, że takie rozwiązanie jest niesprawiedliwe wobec funkcjonariuszy naszej formacji. Dlatego w swoich uwagach do projektu wnosimy o zmianę tego zapisu tak, aby obowiązywał zwrot jedynie 50% otrzymanej pomocy, analogicznie jak w innych służbach.

Przecież w projekcie ustawy o SW są zmiany dotyczące zwrotu dofinasowania w postaci:
Art. 4. Funkcjonariuszowi Służby Więziennej, który otrzymał pomoc finansową na uzyskanie lokalu mieszkalnego, położonego w miejscowości pełnienia służby lub miejscowości pobliskiej, na podstawie przepisów ustawy zmienianej w art. 1, przyznaje się na jego wniosek świadczenie mieszkaniowe, o którym mowa w art. 187a ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1:
1) pomniejszone o kwotę stanowiącą 1/120 z otrzymanej pomocy finansowej za każdy miesiąc wypłaty świadczenia mieszkaniowego przez kolejne 120 miesięcy lub do dnia ustania stosunku służbowego;
2) w pełnej kwocie pod warunkiem zwrotu przez funkcjonariusza przyznanej pomocy finansowej.

Monika Walewska

„1) pomniejszone o kwotę stanowiącą 1/120 z 50% otrzymanej pomocy finansowej za każdy miesiąc wypłaty świadczenia mieszkaniowego przez kolejne 120 miesięcy lub do dnia ustania stosunku służbowego;
2) w pełnej kwocie pod warunkiem zwrotu przez funkcjonariusza 50% przyznanej pomocy finansowej.”

Panie Administratorze, a czy to prawda, że wysokość świadczenia ma być naliczana tak samo jak w MSWiA czyli dla wielu mniej korzystnie? Teraz mamy podział na miejsciwosci gminne, powiatowe, wojewódzkie i Warszawę. Słyszałem, że MSWiA chce takie coś narzucić, że kwoty będą naliczane identycznie jak u nich

Nie, nie jest to prawdą. Miasto Stołeczne Warszawa - 1800 zł. Miasta Wojewódzkie - 1500 zł. Miasta Powiatowe - 1200 zł. Pozostałe - 900 zł.
Odpowiedz
Jak będzie wyglądał zwrot pobranego podatku dochodowego od kwoty dofinansowania na zakup mieszkania? W moim przypadku to kwota 10 000 zł
Odpowiedz
(11-09-2025, 13:05 )anton napisał(a):
(11-09-2025, 8:04 )Administrator napisał(a):
(10-09-2025, 20:07 )Funkcjonariusz222 napisał(a): Proszę powiedzieć czy w projekcie tzw. mieszkaniówki jest zapis analogiczny jak w przypadku SOP, iż zwracamy połowę otrzymanej pomocy finansowej rozłożonej na 120 miesięcy? Mało się o tym mówi, a ma dla wielu ogromne znaczenie. Inne służby mają zwrócić połowę rozbitą na 60 miesięcy, ale wiemy, że owe dofinansowania były znacznie niższe.

W projekcie ustawy, który trafił do nas do zaopiniowania, zapisano obowiązek zwrotu całości otrzymanego dofinansowania mieszkaniowego. Jako NSZZ Funkcjonariuszy i Pracowników Więziennictwa uważamy, że takie rozwiązanie jest niesprawiedliwe wobec funkcjonariuszy naszej formacji. Dlatego w swoich uwagach do projektu wnosimy o zmianę tego zapisu tak, aby obowiązywał zwrot jedynie 50% otrzymanej pomocy, analogicznie jak w innych służbach.

Przecież w projekcie ustawy o SW są zmiany dotyczące zwrotu dofinasowania w postaci:

Monika Walewska

Odpowiedz

Odpowiedz
(17-09-2025, 15:36 )Człowiek z lasu napisał(a):
(17-09-2025, 8:29 )Administrator napisał(a):
(16-09-2025, 20:23 )Szef wszystkich szefów napisał(a): Panie Administratorze, proszę odnieść sie do kwestii analogicznych zasad jak w MSWiA. Niestety zasady zwrotu pomocy jie są analogiczne jak w ww.slużbach, gdyż mamy zapis cyt. Do ustalenia kwoty pomocy finansowej podlegającej zwrotowi przyjmuje się kwotę przyznanego świadczenia waloryzowanego corocznie o średnioroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych, ustalony w ustawie budżetowej, w przypadku gdy obowiązek zwrotu powstał w latach następujących po roku przyznania pomocy finansowej. Oznacza to, iż bedziemy musieli zwracać całość i to zwaloryzowaną co w perspektywie kilkunastu lat jak w moim przypadku daje dosc sporą sumę. Dlaczego nie uwzględniono warunków, ktore wypracowały inne slużby?.

Z zapisu tego wynika, że pobrana pomoc na zakup lokalu mieszkalnego lub domu będzie podlegać zwrotowi w takiej kwocie, w jakiej została przyznana. Wyjątkiem jest sytuacja zwolnienia funkcjonariusza ze służby przed upływem 15 lat w Służbie Więziennej (z wyłączeniem funkcjonariusza, który w tym czasie nabędzie prawo do renty inwalidzkiej SW). Wówczas pomoc finansowa podlega zwrotowi w kwocie zwaloryzowanej. Tak również jest w obowiązującej ustawie o Służbie Więziennej. 

Projekt ustawy jest obecnie na etapie konsultacji społecznych. Jako Związek zgłaszamy do niego uwagi, w tym m.in. wprowadzenia zasady zwrotu 50%, otrzymanej pomocy, czyli tak jak w służbach podległych MSWiA, a nie całości, jak przewiduje projekt.
.

To juz pan Admin pisał, proszę podać kiedy możemy sie spodziewać konkretnej informacji, czy uwagi związków zostały uwzględnione?
Ponawiam pytanie czy związki przystały na warunki mieszkaniówki jak zostało zapisane w uzasadnieniu projektu?

Nie, nie przystały. Zgłaszaliśmy uwagi dotyczące m.in. zwrotu 50% przyznanej pomicy mieszkaniowej. Ustalenia były takie, że naszą propozycje i inne, będziemy zgłaszać jak projekt pojawi się na ścieżce legislacyjnej i tak się obecnie dzieje.
Odpowiedz
(17-09-2025, 8:29 )Administrator napisał(a):

Z zapisu tego wynika, że pobrana pomoc na zakup lokalu mieszkalnego lub domu będzie podlegać zwrotowi w takiej kwocie, w jakiej została przyznana. Wyjątkiem jest sytuacja zwolnienia funkcjonariusza ze służby przed upływem 15 lat w Służbie Więziennej (z wyłączeniem funkcjonariusza, który w tym czasie nabędzie prawo do renty inwalidzkiej SW). Wówczas pomoc finansowa podlega zwrotowi w kwocie zwaloryzowanej. Tak również jest w obowiązującej ustawie o Służbie Więziennej. 

Projekt ustawy jest obecnie na etapie konsultacji społecznych. Jako Związek zgłaszamy do niego uwagi, w tym m.in. wprowadzenia zasady zwrotu 50%, otrzymanej pomocy, czyli tak jak w służbach podległych MSWiA, a nie całości, jak przewiduje projekt.
.

To juz pan Admin pisał, proszę podać kiedy możemy sie spodziewać konkretnej informacji, czy uwagi związków zostały uwzględnione?
Ponawiam pytanie czy związki przystały na warunki mieszkaniówki jak zostało zapisane w uzasadnieniu projektu?
Odpowiedz
Szanowni koledzy i koleżanki, rozumiem że w naszym interesie jest 50 % zwrotu (pomijam kwestię że to nijak się ma do tych którzy nie otrzymali z różnych kwestii dofinansowania, nie chcę aby dyskusja poszła w tym kierunku). Uwagę Panie Administratorze należy położyć na waloryzację tej kwoty aby za kilka, kilkanaście lat nie była ona nostalgicznym wspomnieniem mieszkaniówki, której lekką ręką pozbawiamy przyszłych pokoleń funkcjonariuszy sami domagając się 50% zwrotu...
Odpowiedz
Ja tam nie chcę być zbytnio przewidujący ale jak tak załatwiają mieszkaniówke gdzie i tak robią co chcą i gdzie wogule już powinna ona funkcjonować to jestem ciekaw jak będą wyglądać nagrody w grudniu które już powinny być mnie więcej ustalone pamiętajmy za chwilę październik halo. A już nie wspomnę o podwyżkach od stycznia które jak co roku od dwóch lat od czasów wspaniałej KOALICJI wypłacane są w maju i to dopiero po wielu groźbach. Ludzie czy ci co tak byli za PO przejrzeli na oczy. Dalej niech mnie ktoś z was skomentuje. I nadmienie nie jestem ani za PO ani za PIS.
Odpowiedz

Odpowiedz

gdy obowiązek zwrotu powstał w latach następujących po roku przyznania pomocy finansowej, jak to rozumiem? A gdy obowiązek zwrotu powstał po 10 latach to nie bedzie kątowa zwaloryzowana? 
Odpowiedz
Panie Administratorze, proszę odnieść sie do kwestii analogicznych zasad jak w MSWiA. Niestety zasady zwrotu pomocy jie są analogiczne jak w ww.slużbach, gdyż mamy zapis cyt. Do ustalenia kwoty pomocy finansowej podlegającej zwrotowi przyjmuje się kwotę przyznanego świadczenia waloryzowanego corocznie o średnioroczny wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych, ustalony w ustawie budżetowej, w przypadku gdy obowiązek zwrotu powstał w latach następujących po roku przyznania pomocy finansowej. Oznacza to, iż bedziemy musieli zwracać całość i to zwaloryzowaną co w perspektywie kilkunastu lat jak w moim przypadku daje dosc sporą sumę. Dlaczego nie uwzględniono warunków, ktore wypracowały inne slużby?.
Odpowiedz